Doctor

 

  • Centrul Medical ECVIN 2
  • Boli Interne–Chirurgie–Reproductie
  • Dr. Alexandru Virgolici, medic veterinar
  • Dr. Cornelia Virgolici, medic veterinar
  • Corbeanca, Petresti, p232/1, Jud.Ilfov
  • Tel: 0723667525
  • Fax: 0213504450

Toate sfaturile

Caii de calarie sunt tinuti in Romania in aceleasi conditii indiferent de anotimp, si anume in grajd (in boxe sau legati, la stanoaga), cu ratie de fan si concentrate. Existe mici variatii ale ratiei in functie de proprietari, constand din adaos de vitamine, minerale, variatii ale calitatii fanului si ale calitatii si compozitie ratiei de concentrate. Prin concentrate intelegem aici atat produsele brute gen ovaz, orz, porumb, etc. cat si furajele concentrate preparate si ambalate disponibile comercial (Pavo, Salvana, Royal Horse, Purina, etc.). In putine locuri in tara noastra se ofera cailor de calarie acces la pasune, acesta fiind un lux rezervat din pacate doar iepelor de reproductie si manjilor. Caii beau mai putina apa iarna decat in celelalte anotimpuri. Ratia in schimb ramane aceeasi. Colica este un sindrom, adica un complex de simptome care arata catre o durere abdominala. Exista mai multe semne care arata ca animalul are o problema. Caii care au colica nu consuma apa sau mancare, se agita, scurma pamantul, se aseaza si se ridica frecvent, au un aer abatut, eventual privesc la abdomen si adopta o pozitie campata ca pentru a urina. O buna parte a colicilor trec dupa o simpla plimbare a calului. In alte situatii insa este necesara interventia unui medic veterinar. Orice examinare din partea unui medic veterinar trebuie sa includa determinarea frecventei cardiace si respiratorii, temperaturii, timpului de reumplere capilara, prezentei zgomotelor intestinale. O dotare minimala permite efectuarea unui examen transrectal si a unui sondaj nazoesofagian. Examinarea poate merge mai in detaliu, daca exista posibilitatea, cu un examen hematologic, ecografie abdominala si punctie peritoneala. In functie de informatiile obtinute medicul va institui un tratament, axat in general pe anularea spasmelor si a durerii, pe calmarea animalului si pe rehidratare (prin perfuzii sau prin sonda nazoesofagiana). Un numar redus de cazuri nu se pot rezolva decat prin interventie chirugicala. Statistica succesului operatiilor pe abdomen deschis in Romania arata o rata de supravietuire de maxim 5% a pacientilor, fata de 80% in clinicile din SUA . Motivele sunt multe si poate vom intra in detalii cu alta ocazie .


CE PUTEM FACE PENTRU A PREVENI COLICILE :

1. Un program de deparazitare riguros, care sa acopere tot spectrul parazitar, la intervale regulate (maxim 3 luni intre doua deparazitari) ;

2. Monitorizarea consumului de apa; incurajarea consumului de apa se poate face adaugand la ratia zilnica de concentrate a 1-2 lingurite de sare pulbere.

3. Controlul calitatii fanului si concentratelor ; clima umeda si impevizibila a ultimilor ani a impins agricultorii sa recolteze cat mai repede fanul de pe camp. Uneori fanul a fost recoltat inca umed si in consecinta a mucegait. Cand cineva cumpara sute sau mii de baloti de fan inevitabil va avea si un procentaj de fan mucegait sau alterat. Depinde atunci de ingrijitorii care administreaza furajele sa faca o selectie si sa nu administreze fanul alterat. Politica lui « lasa ca nu are nimic » are des consecinte devastatoare.

4. Mentinerea unui program de miscare regulat ; sistemul de repaus total din noiembrie pana in aprilie nu este in nici un fel benefic pentru cai.

5. Caii sunt animale care cer respectarea unui program strict de alimentatie ; nerespectarea programului de hranire este un factor favorizant al colicilor. Studiile de specialitate au aratat ca circa 50-80% (in functie de autor) din caii de calarie sufera de gastrita sau de ulcer gastric.

6. Variatiile bruste in ratie pot declansa colici sau mai rau, episoade de furbura. Orice schimbare de ratie trebuie facuta in circa 10 zile pentru a permite florei intestinale sa faca tranzitia fara probleme.

Parteneri

Centrul Medical ECVIN 2